HOPPAS Kinderopvang

Maasdijk 39
4284 VB Rijswijk (NB)

Telefoon 0183 442662
Fax 0183 442265
E-mail: info@HOPPAS.nl
Internet: www.HOPPAS.nl

Kvk nummer 18043051

Nieuws

voorlezen1

Voorlezen

De zomervakantie is al voor een groot deel voorbij. De peuterspeelzalen starten weer met de voorbereidingen voor een nieuw seizoen. Een mooi moment om even de aandacht te vragen over voorlezen.

Voorlezen is erg belangrijk! Het geeft kinderen een goede start om te leren omgaan met taal en woorden. Je kunt er in feite niet vroeg genoeg mee beginnen. Baby’s vanaf drie maanden hebben er al belang bij.

Echter, voorlezen is tegenwoordig niet meer gewoon de zinnen uit een boekje oplezen. Het beste kun je je inspanningen afgestemmen op de baby, peuter en/of kleuter. Natuurlijk zit er onderscheid in welk boek je voor welke leeftijd voorleest. Maar misschien nog wel belangrijker is de manier waarop je met het “boek” omgaat.

Interactief voorlezen is tegenwoordig een veelgebruikte term. Voorlezen is niet meer een ouder die “leest” en een kindje dat luistert. We proberen bijna het omgekeerde te bewerkstelligen. Zoveel mogelijk interactie met de kleine. Samen rijmwoorden bedenken, de kaft bekijken/bespreken en (de kleuter) zelf laten verzinnen waar het boek over zou gaan etc. Kortom, we proberen de kleine te triggeren om taal te gebruiken. Op die manier kun je over een heel simpel boekje al makkelijk een week doen.

Bovendien leer je de belevingswereld van je kind kennen. Wat vind je zoon/dochter interessant? Wat gaat er in hem om? Wat wil hij/zij met je bespreken? Etc. En het is natuurlijk een moment waarop je intensief en heel bewust bezig bent met je kindje. Een mooi moment.

Je zult zien dat lang niet elk kind even makkelijk blijft “zitten” om te “luisteren” naar een verhaal. Dat hoeft ook niet altijd. Misschien kun je door de kaft te bespreken zelf het verhaal (samen) naspelen/verzinnen om het daarna samen te lezen. Welk verhaal was leuker, hadden we het goed verzonnen, wat vond je zoon/dochter van het verhaal etc. Belangrijk is om het lezen leuk te maken/houden voor je kindje.

Hoe je lezen leuk kunt houden staat op deze website beschreven. Verder kun je er diverse tips en trucs vinden. In het bestand hieronder een handig A4-tje met daarin een aantal belangrijke voorleestips.
Voor tips, adviezen en leuke boek ideeën kun je natuurlijk ook altijd om advies vragen aan onze leidsters!

Heel veel leesplezier toegewenst,